Positiivinen kehonkuva

Kehonkuva ei ole yksiulotteinen joko-tai-ominaisuus, joka olisi määriteltävissä ainoastaan negatiivinen-positiivinen -akselilla. Positiivinen kehonkuva ei ole sama asia kuin matala negatiivinen kehonkuva. Negatiivisen kehonkuvan vähentyminen ei tarkoita automaattisesti positiivisen kehonkuvan lisääntymistä. Kehoon liittyvän tyytymättömyyden väheneminen ei tarkoita automaattisesti kehoon liittyvän arvostuksen kasvamista. Vähäisempi keskittyminen oman kehon virheisiin ja yksityiskohtiin ei myöskään automaattisesti tarkoita sitä, että omaa kehoa alkaisi vastaavasti ihailla tai arvostaa. Positiivinen kehonkuva ei siis ole negatiivisen kehonkuvan vastakohta, vaan se on jotain huomattavasti paljon moniulotteisempaa.

Positiivisen kehonkuvan keskiössä on arvostus omaa kehoa kohtaan, mikä näkyy käytännössä oman kehon hyväksymisenä, kehon havainnoimisena ja arviointina positiivisessa valossa, ja ennen kaikkea omasta kehosta huolehtimisena. Kun kehonkuva on positiivinen, kehoa kohtaan kokee arvostusta ja kunnioitusta. Kehon voi myös hyväksyä sellaisenaan, sen näennäisistä "virheistä" tai epätäydellisyydestä riippumatta. Vaikka positiivinen kehonkuva nojaakin realismiin ja totuudenmukaiseen käsitykseen itsestä ja omasta kehosta, siinä korostuu ne piirteet, joista itse pitää. Positiiviseen kehonkuvaan liittyy läheisesti myös intuitiivinen, tietoinen suhde omaan kehoon ja sen tarpeisiin. Kehon kunnioittaminen, halu huolehtia sen hyvinvoinnista ja sen tarpeiden kuunteleminen ovat positiivisen kehonkuvan ytimessä. Se sisältää halun välttää kehon kannalta haitallisia toimintamalleja kuten esim. dieettaamista tai liiallista liikkumista. Positiivinen kehonkuva tarkoittaa myös oman kehonsa näkemistä kokonaisuutena, ennemmin kuin yksityiskohtina tai osiensa summana. Samalla se tarkoittaa kehon arvostamista ennen kaikkea sen toiminnallisuuden vuoksi, eikä ainoastaan sen ulkoisten ominaisuuksien vuoksi.  

Positiiviseen kehonkuvaan kuuluu kimmoisuus ja joustavuus. Siihen kuuluvat myös kaikenlaiset ajatukset ja tunteet – ennen kaikkea niiden hyväksyminen. Toisinaan emme onnistu suodattamaan median kuvavirtaa. Joskus emme voi välttyä kuulemasta kehostamme pahalta tuntuvia kommentteja. Joskus emme vuorostaan onnistu suojaamaan kehoamme haitallisilta vaikutuksilta. Toisinaan elämäntilanne kuormittaa myös kehonkuvaa. Tämä kuuluu asiaan. On tilanteita, joissa sisäistämme negatiivisia viestejä kehostamme ja kehonkuvamme kokeekin kolauksen. Hetken aikaa saatamme viettää enemmän aikaa arvioiden kehoamme, nähden sen negatiivisemmassa valossa. Tällöin meidän täytyy tehdä töitä sen eteen, että saamme ensin muodostettua neutraalin kannan, ja lopulta käännettyä tilanteen kehonkuvamme kannalta positiivisemmaksi.

Positiivinen kehonkuva on joustava, ja siinä saattaa toisinaan tapahtua notkahduksia - tärkeintä on se, että notkahduksesta seuraa kuitenkin paluu omaa kehoa arvostavaan asenteeseen ja haluun pitää hyvää huolta omasta kehostaan.

On vaikea erotella, mitkä ovat positiivista kehonkuvaa luovia asioita, ja mitkä toisaalta ovat sen seurausta. Joka tapauksessa on kiistatonta, että positiivisesta kehonkuvasta seuraavat asiat parantavat kehonkuvaa. Näyttäisi siltä, että positiivista kehonkuvaa luovat, sitä ylläpitävät ja siitä syntyvät asiat ylläpitävät toinen toisiaan kehämäisesti. Positiivisesta kehonkuvasta muodostuu siis parhaimmillaan itseään ylläpitävä ja vahvistava kehä. Tämä itseään vahvistava kehä myös ilmeisesti suojaa yksilöä negatiivisilta vaikutuksilta, toimien eräänlaisena puskurina kehonkuvaa vahingoittavia tekijöitä vastaan ja vähentämällä riskitekijöiden negatiivista vaikutusta siihen. Positiivista kehonkuvaa luovat tekijät eivät siis vain lisää positiivista, vaan todennäköisesti ne myös vähentävät negatiivista.

Puhuttaessa positiivisen kehonkuvan itseään ylläpitävästä ja vahvistavasta kehästä tulee kuitenkin muistaa se, että ensin täytyy ylipäätään päästä tälle kehälle. Jos tunnistaa rämpivänsä negatiivisessa noidankehässä oman kehonkuvansa kanssa, se vaatii ensin murtautumista tästä noidankehästä ja negatiivisesta loukusta. Kun ensin uskaltautuu hyppäämään tästä kielteisestä kehästä, voi pikkuhiljaa alkaa viritellä uudenlaisia kuvioita oman kehonkuvansa muuttamiseksi kohti positiivisempaa. Toisinaan ensin on paikallaan tavoitella neutraaliutta ja vasta sen vakiinnuttua voi tähdätä kohti positiivisempaa kehonkuvaa.

Tämä on mukaeltu katkelma Rakas keho-kirjasta (Meskanen & Strengell, Tuuma, 2019). Lue lisää ja tilaa kirja omaksesi: www.tuumakustannus.fi/6913